OTROKE LAHKO PUSTITE SPATI ZUNAJ PRI TEMPERATURAH DO – 10 C°

Zima je pritisnila tudi pri nas. Temperature so se spustile krepko pod ničlo in najraje se zadržujemo v notranjosti prostorov, ampak v otrocih se oglaša »zunanje razpoloženje. Današnje generacije otrok preživijo polovico manj časa na prostem v primerjavi z leti 1970, 80. «Ko postane v vašem razredu ali igralnici kot v mravljišču, vam otroci sporočajo, da v resnici hočejo ven in potrebujejo gibanje. Biti na prostem je ključnega pomena za zdravje otrok, imunski sistem se na svežem zraku in soncu krepi, otroci se zunaj dobro počutijo, vemo, da tisti, ki preživijo veliko časa v igralnicah prej zbolijo. Pri nas v praksi izvajamo gibanje na prostem, kako pa je s spanjem? Če se vam pri tem ideja, da bi vaš dojenček ali otrok spal na prostem pri temperaturah zamrzovanja, zdi neutemeljena, neodgovorna ali celo nevarna, je za starše nordijskih držav (Norveška, Švedska, Finska, Danska in Islandija) ta tradicionalen običaj ključ do dobrega zdravje in zanesljiv znak dobrega starševstva.

Roland Sennerstam, specialist za pediatrijo na Švedskem: “To je napačno prepričanje, da zaradi hladnih temperatur zbolimo. Z virusi in bakterijami sklenemo pogodbo znotraj prostorov, najpogosteje v javnih prostorih, kjer večino časa prebijemo preblizu skupaj. Tveganje za okužbo je še posebej veliko v predšolskih ustanovah, kjer povprečno dvajset otrok v skupini, preživi ves dan v potencialnem oblaku bakterij in virusov.”

Sennerstam navaja, da zato, da statistično zmanjšamo stopnjo okužbe zadostuje, da preživimo zunaj le nekaj ur več na teden. Pri tem se sklicuje na študijo iz leta 1990, ki jo je izvedel Švedski nacionalni odbor za zdravje in socialno varstvo, le ta je pokazala, da so otroci, ki so preživeli v vrtcu pet ali manj ur zunaj tedensko, bili pogosteje bolni, v primerjavi z otroki, ki so na teden preživeli zunaj šest do devet ur. Tudi študija iz leta 1998, ki je primerjala tradicionalne vrtce z gozdnimi, kjer otroci pogosto preživijo več dni zunaj, je potrdila, da imajo otroci, ki so več zunaj, manj bolnih dni. Sennerstam meni, da že pet dodatnih ur na teden zunaj, opazno zmanjša stopnjo okužbe. Priporoča, da so otroci zunaj tako zjutraj, kot popoldan.

Praviloma lahko pustite otroke spati zunaj pri temperaturah do -10 C°. V vrtcih v Skandinaviji je v času spanja navadno videti dolgo linijo otroških vozičkov, parkiranih ob steni ali drugih bolj zaščitenih območjih in to v vsaki sezoni. Velika večina staršev podpira tako prakso tudi doma. Približno 80 odstotkov švedskih staršev pusti svoje otroke spati na prostem. Po njihovih izkušnjah spijo zunaj bolje, ker so na svežem zraku, obenem se navadijo na spanje z normalnim hrupom v ozadju. Prav tako menijo, da otroci ostanejo bolj zdravi.

Glede “spalnega kulturnega pojava” je bilo sicer opravljenih malo formalnih raziskav, vendar finska študija podpira nekatere dokaze, ki temeljijo na izkušnjah staršev s severa Finske. Ugotovili so, da otroci spijo dlje časa, ko spijo zunaj. Študija je tudi pokazala, da je idealna temperatura spanja zaznana kot -6 C°, čeprav so številni starši poročali, da pustijo otroke spati zunaj pri temperaturah do -15 C°, nekateri pa tudi vse do -27 C°. Večina staršev je opazila, da so njihovi otroci »bolj aktivni« in bolje jedo po spanju na mrazu, in presenetljivo kar 95 odstotkov staršev ni opazilo nobene slabosti zunanjega spanja. Vendar je pri tej praksi treba vzpostaviti ravnovesje med vzdrževanjem toplote pri otroku in prevelikim številom oblačil. Pomembno je, da zrak v otroškem vozičku kroži. Veliko skandinavskih staršev otrokom ponudi velike dnevne odmerke svežega zraka. Nekateri varno pustijo otroka pri spanju zunaj samega, nekateri potujejo z vozičkom ure in ure, stanovalci v blokih in večstanovanjskih hišah včasih pritrdijo voziček ali posebno košaro kar na balkon.

Očitno zimski čas ni namenjen samo za zimske radosti, ampak je kot nalašč za globok in sproščujoč spanec.

Foto: Vrtec Pedenjped, Ljubljana

Mag. Natalija Gyӧrek 20.12.2018
Nazaj
Nazaj