Napovedujemo mednarodni seminar: NARAVA IN OTROCI NE POZNAJO MEJA

Inštitut za gozdno pedagogiko vas v sodelovanju z Outdoor and Woodland Learning Scotland  – škotsko organizacijo za učenje na prostem in v gozdu ter slovenskimi gozdnimi vrtci in šolami vabi na dvodnevni mednarodni seminar NARAVA IN OTROCI NE POZNAJO MEJA. Seminar bo potekal v okviru Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije.

 

Vse informacije najdete na povezavi NARAVA IN OTROCI NE POZNAJO MEJA.

Outdoor and Woodland Learning Scotland – OWL (Učenje na prostem in v gozdu na Škotskem) promovira uporabo naravnih in drugih zunanjih okolij Škotske v učne namene in v ta namen razvija tudi ustrezne metode dela. Učenje na prostem, bodisi na igriščih, v vaseh, mestih, parkih ali naravnih okoljih spodbuja aktivno udeležbo mladih in učenje poveže s svetom, ki jih obdaja. Organizacija Outdoor and Woodland Learning Scotland deluje pod okriljem Škotske gozdarske službe (Forestry Commission Scotland), razvila pa se je iz pobude za izobraževanja o gozdovih (Forest Education Initiative – FEI), ki uspešno deluje že več kot 20 let. 

Skozi dvodnevni seminar nas bosta navdihovali:

SALLY YORK, SVETOVALKA ZA IZOBRAŽEVALNO POLITIKO

V otroštvu je bilo preživljanje časa na prostem pomemben del njenega življenja. Prvovrstni izleti s terenskim delom so jo navdihnili kot eden najboljših načinov učenja, saj so povezali učenje v šoli s tem, kar se je dogajalo v resničnem svetu. Diplomirala je iz humane ekologije, čemur je sledila pridobitev podiplomske pedagoške izobrazbe na področju okoljevarstvenih ved (PGCE in Environmental Science). Poučevala je biologijo in splošno naravoslovje na srednješolski ravni ter pridobila status profesorice (Qualified Teacher). Prenehala je poučevati v učilnici in začela sodelovati pri šolskem programu organizacije prostovoljnih konservatorjev (Conservation Volunteers) na območju mest Bath in Bristol, s čimer je pridobila praktične spretnosti, ki dopolnjujejo njene spretnosti poučevanja. Delo je nadaljevala v svetu za terenske študije (Field Studies Council) konservatorskega gozdnega centra Epping (Epping Forest Conservation Centre, London) in v naslednjih sedmih letih preživljala čas tudi v dveh drugih centrih, v Juniper Hall (North Downs) in Malham Tarn (Yorkshire Dales), kot terenska tutorka za biologijo in geografijo, kjer je na prostem poučevala vse starostne skupine, od osemletnikov do osemdesetletnikov.

Zadnjih 24 let dela za gozdarsko komisijo, kjer je sprva pokrivala Veliko Britanijo na področju izobraževanja, vključno z razvojem pobude za gozdna izobraževanja in nudila podporo razvoju gozdne šole. Leta 2003 se je pridružila škotski gozdarski komisiji, kjer razvija gozdno šolo in gozdni vrtec, širi delo organizacije Outdoor and Woodland Learning Scotland in skupaj s partnerji ter vlado spodbuja širšo rabo gozdov in lokalnih zelenic za učenje in igro.

Živi v okolici Edinburgha z možem, otrokoma, dvema mačkama in prostorom za majčkenega psa.

BONNIE MAGGIO, VODJA IZOBRAŽEVANJ V GOZDU

Njeno celotno delo je povezano z okoljskim izobraževanjem in usposabljanjem ljudi za učenje na prostem. Pri Škotski gozdarski komisiji opravlja delo vodje za področje učenja na prostem, znotraj katerega vodi usposabljanja za izvajalce poučevanja na prostem, nudi svetovanje in podporo izvajalcem, ter skrbi za širitev ideje in razvoj virov. Prej je več let opravljala naloge državnega svetovalca za okoljsko izobraževanje glede Škotske naravne dediščine.

Živi na Škotskem podeželju, na območju, ki je znano po svojih lepih drevesih in gozdovih. V naravi uživa z različnimi dejavnostmi, vključno s hojo, kolesarjenjem, plavanjem in ribolovom.

Mag. Natalija Gyӧrek 17.04.2018
Nazaj
Nazaj