Nagradni natečaj 2018: Jurčku bomo pomagali hišico zgraditi

V Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije spodbujamo vrtce in šole k vsakodnevnemu preživljanju časa v naravi in še posebej gozdu. Ko otrokom ponudimo redno preživljanje časa v naravi, postanejo bolj ustvarjalni, dovzetni za znanje in igranje, radi sodelujejo ter se celostno boljše razvijajo. V gozdu lahko otroci počnejo nešteto stvari. Možnosti za ustvarjanje je neskončno veliko, če jih le prepoznamo. Zadostuje košček narave, gozd, lahko pa tudi travnik, obrežje potoka ali mlaka, in pripravljenost osebe, da se prepusti opazovanju in radovednosti. Z našim natečajem za leto 2018 vas želimo pripraviti k temu, da bi šli zares velikokrat v naravo, če je le možno še zlasti v gozd. Želimo vas spodbuditi k razmišljanju o najrazličnejših možnostih, ki so nam zunaj na voljo.

Kaj želimo od vas?

Radi bi, da s skupino vaših otrok, tistih predšolskih ali pa šolskih, ustvarite v gozdu čisto vašo hišico. Naj bo izvirna, iz materialov in možnosti, ki jih ponuja gozd, predvsem pa naj se v njej začutijo ideje, ustvarjalnost, sodelovanje in soustvarjanje vaših otrok. Gradnjo hišice lahko zastavite kot enkratni ali pa večtedenski projekt, ki vas bo spodbudil k temu, da se boste v gozd radi in pogosto vračali. Nikakor ne želimo, da postane to projekt staršev, vzgojiteljice, učiteljice ali učiteljske zbornice – naj bo to projekt vaših otrok. To je bistvo tega izziva! Vi jih usmerjajte, oni pa naj napnejo možgane, razmišljajo in s sodelovanjem ustvarijo čisto svojo gozdno hišico. Ob zaključku projekta, ko boste s hišico zadovoljni, jo fotografirajte. Ne pozabite narediti posnetka, na katerem boste tudi ustvarjalci. Vse skupaj nam s prijavnico pošljite po elektronski pošti.

Kdo se lahko prijavi?

Prijavi se lahko skupina predšolskih ali šolskih otrok s pedagoškim strokovnim delavcem, ki usmerja njihovo delo in uredi prijavo.

Kako bo potekal izbor?

Sodelujete lahko vsi, ki boste do 13. maja 2018 poslali prijavnico in fotografijo vašega izdelka na e-naslov natalija.gyorek@kks-kamnik.si. Med prijavami bomo izbrali tri najboljše ideje in izbor strokovno utemeljili. V prijavi navedite naziv in naslov vrtca oz. šole, ime skupine oz. razreda, vodjo skupine (strokovnega delavca) ter krajši opis vašega projekta, ki bo poleg fotografije ključen za izbor zmagovalcev. Za pristop k natečaju je izpolnjena prijavnica obvezna.

Kaj pa nagrade?

Izmed vseh prispevkov bomo izbrali tri najboljše in vas nagradili:

NAGRADA: otroški nahrbtniki »Gozdni vrtec/šola« za celo skupino

NAGRADA: otroške majice »Gozdni vrtec/šola« za celo skupino

NAGRADA: svinčniki in beležke na temo gozda za celo skupino

Kje dobimo dodatne informacije?

Pišite ali pokličite mag. Natalijo Györek na Inštitut za gozdno pedagogiko, dosegljivi smo po telefonu 031 670 034 ali na e-pošti natalija.gyorek@kks-kamnik.si.

Kje bodo objavljeni rezultati razpisa?

Rezultate razpisa bomo objavili do 31. maja 2018 v naših e-novicah in na naši spletni straniwww.gozdna-pedagogika.si.

 

Mag. Natalija Gyӧrek 18.01.2018
Nazaj
Nazaj