Inštitut za gozdno pedagogiko v sodelovanju z Zavodom za letovanje in rekreacijo otrok organizira tridnevni gozdni tabor za malčke v vrtcih.

Zakaj z nami v gozd?

Učenje na prostem je naravno. Otroci so se na tak način učili več kot 99% zgodovine človeštva in so že po naravi opremljeni za tovrstno učenje. Narava je neprecenljivo terapevtsko in razvojno okolje, ki spodbuja razvoj otroka na vseh področjih in krepi otrokove sposobnosti.

Številni otroci živijo v urbanem okolju, njihovo otroštvo in igra je omejeno na notranje prostore in na igrišča, ki ne omogočajo spontanega raziskovanja in učenja. Ne poznajo imen in lastnosti dreves, ki jih vsak dan opazujejo skozi okno, ne poznajo ptic, ki pojejo na drevesih, ne vedo, ali luna pojema ali narašča, pa vendar se malčki v gozdu razveselijo vsake pikapolonice, mravlje, deževnika ali navadnega polža, vsakogar zanima hrošček. Njihovo čudenje nas navdušuje, v naravi so malčki večni raziskovalci. Za nekatere malčke bo to verjetno prvo srečanje z gozdom. Številne raziskave kažejo, da sta prav gibanje in raziskovalna igra v naravi ključna dejavnika kognitivnega in čustvenega razvoja. Gibanje v gozdu in pridobivanje izkušenj z lastno aktivnostjo je pri otroku odločilno za razvoj višjih miselnih funkcij, kot so govor, branje, pridobivanje številskih predstav. Prostorski jezik gozda je bogat, v nasprotju z urbanim okoljem, poln uravnoteženih čutnih spodbud in presenečenj, ki prinašajo otroku v naročje vedno nove vsebine. Razvoj socialnih kompetenc je v gozdnih vrtcih omogočen v največji mogoči meri, saj se čustveni del možganov v največji meri razvija med drugim in petim letom starosti.

Na snidenje v gozdu!

Kraj izvajanja programa: Dom EMAVS, Zgornje Gorje pri Bledu

Trajanje programa: 3 dni

Opis programa: Ste pripravljeni na naravoslovno dogodivščino? Gozd je zanimivo kraljestvo, ki pa ga mogoče premalo poznamo. Nudi nam zaklade znanja, prostor za igro in sprostitev ter nepozabna doživetja. V gozdu bomo z malčki preživeli nekaj nepozabnih dni in iskali posebna doživetja, spoznavali živalski in rastlinski svet, kuhali, pekli, plesali, ustvarjali, tekali in se predvsem igrali. Kdo je kralj gozdnega kraljestva? Sta medved in volk prijatelja? Je lisica res zvita? Veste, da so bobki srnjadi lahko tudi uporabni? Ste vedel, da najdemo smolo samo pri iglavcih? Ste že kdaj pekli kruh navit na palico?

Vse aktivnosti vključujejo otrokovo spontano igro in veliko naravnega gibanja na gozdnem terenu ter uporabo nestrukturiranih in senzorno stimulativnih materialov. Pedagoški strokovni delavci bodo pri tem spoznali koncept gozdnega vrtca in kako ga uresničiti v praksi.

Več o programu na povezavi. Za podrobno predstavite programa v vašem vrtcu pokličite na (01) 51 32 650 ali pišite na info@zavod-zlro.si.

Cena – MOL: 110,00 €/otroka

Cena – drugi: 115,00 €/otroka

Po dogovoru je možna izvedba tudi v obmorskih lokacijah Umag, Savudrija in Poreč.