OŠ Dušana Flisa, Vrtec Sonček Rogoza

Šolska ulica 12, 2311 Hoče

Kontaktna oseba: Andrejka Miklavec

“Smo vrtec Sonček iz Rogoze in v njem bivajo otroci in vzgojiteljice, ki zelo radi hodijo na sprehode v bližnji gozd, raziskujejo naravo okrog sebe in se radi gibajo na svežem zraku v vseh letnih časih.”

Njihov vrtec obdajajo zelene površine, drevesa, pod katerimi se v poletnih mesecih radi hladimo in igramo. Na drevesih imajo hišice za ptičke, katerim pozimi nastavljajo semena in jih opazujejo. V bližnjem gozdu so si uredili tudi gozdno igralnico, kamor radi zahajajo, tam raziskujejo, se igrajo in vedno kaj novega spoznajo. Skozi naš kraj teče tudi Hočki potok, kjer lahko opazujejo ribe, vodo ter obvodne žuželke. Pri potoku se radi ustavijo, sedejo, kakšno zapojejo, pomalicajo ter se sproščajo ob zvokih vode. Med sprehodi skozi gozd najdejo vedno kaj zanimivega za ustvarjanje gozdnih slik, iz storžev in vejic naredijo sone,, iz vej »gozdni« poligon in se med sprehodom še razgibajo.

V gozdu spoštujejo gozdni bonton, se znajo umiriti in prisluhniti živalim. Kar jim ostane od sadne malice, nastavijo živalim in ko pridejo naslednjič, pogledajo in ugotavljajo, kdo je pojedel malico. Iz vej in palic delajo tudi brloge in ker smo pravi eko frajerji, odnesemo smeti s sabo in jih vržejo v ustrezen koš.

Glavni cilj vseh zaposlenih je, da otrokom čimbolj približajo naravo v vsej njeni raznolikosti in lepoti in da bodo otroci znali uživati v teh »malih« stvareh, ki jih ponuja narava.