VRTEC PRI OŠ PIVKA

Prečna ulica 5, 6257 Pivka

Kontaktna oseba: Katja Sedmak Ronzullo

 

V vrtcu se srečujejo z gozdno pedagogiko že pet let. Predvsem skupina Kamenčki je tista, ki gozd obiskuje redno v vseh letnih časih in vremenskih razmerah. Druge skupine gozd obiskujejo občasno.

Za otroke je gozd najljubši kotiček za prosto igro in gibanje. V gozdu so bolj motivirani za medsebojno sodelovanje, postajajo samozavestnejši, boljši opazovalci, raziskovalci, izboljša se ji koordinacija in občutek za orientacijo ter zaupanje vase in svoje sposobnosti. Obenem širijo besedni zaklad in zaznavajo naravo z vsemi čutili. Naravno okolje jim ponuja odprto učno okolje, za katerega je značilno, da otrok samostojno išče odgovore na lastna vprašanja in gradi znanje.

Otroci so vedno navdušeni nad obiski gozda, tudi v času uvajalnega obdobja, ko večina otrok doživlja še stisko. Tudi povratne informacije staršev so izedno pozitivne. Vsi starši jih pri tem podpirajo in to jim daje še dodatno motivacijo, da tudi v prihodnje nadaljujejo v tej smeri.

Zato si v prihodnje želijo omogočiti otrokom čim več izzivov v naravnem okolju, iskanje poti nazaj k naravi, k večji svobodi gibanja in razmišljanja, ki smo jo včasih že poznali, a jo je izrinil sodoben način življenja.