VRTEC PRI OŠ JANEZA PUHARJA KRANJ – CENTER

Komenskega 4, 4000 Kranj

Kontaktna oseba: Neja Marguč

 

Gozd je prostor, ki jim omogoča nešteto možnosti za igro, učenje in razvijanje motoričnih, socialnih in čustvenih spretnosti. Otroci v gozdu postanejo drugačni; tam se odločbe skrijejo in na plan pridejo raziskovanje, timsko delo in ustvarjalnost.

V gozdu se ne učijo samo stvari iz naravoslovnega področja; ampak tudi iz matematičnega (liki, števila, barve, vzorci, zaporedja prirejanje…), jezikoslovnega (bogatenje  besednega zaklada, pripovedovanje…), umetnostnega ( krajinska umetnost iz naravnih materialov, družbenega ( solidarnost, timski duh, gozdni bonton…) in seveda gibalnega. Otroci iščejo vedno nove gibalne probleme. S tem krepijo koordinacijo, vzdržljivost, moč, ravnotežje, preciznost. Vse te lastnosti so zelo pomembne za razvoj pozitivne samopodobe in zdravega telesa, ki je po vse tem gibanju po neravnem in zahtevnem terenu pripravljeno za šolo/sedenje pri miru.

Mnogo dejavnosti si nesejo v gozd. Včasih pa se v gozdu tudi »samo« igrajo. Čeprav igra v gozdu ni nikoli samo igra; otroci se vedno naučijo kaj novega, kar tako sproti in to je tisto, kar je najlepše. V gozdu si pripravljajo tudi gozdno malico in te so vedno najboljše. Z veseljem pojejo kakšno cvetlico, čemaž, popijemo želodovo kavo.

Otroci iz gozda vedno odidejo zadovoljni, nasmejani in popolnoma umazani. To pa je recept za srečnega otroka.