VRTEC PRI OŠ DR. ANTONA TRSTENJAKA NEGOVA

Negova 20, 9245 Spodnji Ivanjci

Kontaktna oseba: Mihaela Plemenič

 

Vrtec pri OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, leži sredi vasi Negova na prelepem sončnem bregu. Vse poti okrog vrtca vodijo v naravo; do gozdov, sadovnjakov, vinogradov, potokov. Ponosni in veseli so, da imajo njihovi otroci možnost veliko časa preživeti v naravi.

Njihovi otroci zelo radi zahajajo v naravo, kjer se igrajo in raziskujejo na tisoč in en način. Ker so vsi otroci izredno radovedni in polni energije, le-to kar se da velikokrat izkoristijo za različne dejavnosti tako v gozdu kot na travniku, ob potoku ali ribniku, ali samo za opazovanje narave in sproščujoč sprehod skozi gozd.

Plezanje, skakanje, hoja po podrtih drevesih, sestopanje po različnih vzpetinah, premagovanje različnih ovir jim daje zanimivo, pustolovsko doživetje in nepozabne izkušnje. Vse to vpliva na njihovo samopodobo, saj se počutijo uspešne, prav tako pa preko igre pridobivajo nova spoznanja.

Drevo, cvet, mah, pajek, … vse to jih navdihuje, saj lahko opazujejo, potipajo, poduhajo, objamejo. Šelestenje listov, regljanje žab, opazovanje gozdnih plodov, nabiranje le-teh po različnih vzpetinah, … jim prebuja čute, s pomočjo katerih vidijo raznorazne lepote narave.  Narava je krasna učiteljica, obenem pa nam nudi varno zavetje.

Zavedajo se, da je naloga odraslih pri otrocih vzbuditi spoštovanje in naklonjen odnos do narave in do vseh živih bitij, ter prispevati k ohranitvi čistega okolja tudi za nadaljnje generacije otrok.

V vrtcu se držijo besed, ki jih je izrekel Albert Einstein: »Poglejte globoko v naravo in potem boste vse bolje razumeli«.  Zato so se odločili, da se pridružijo Mreži gozdnih vrtcev in šol.