VRTEC PETER KLEPEC PRI OŠ CERKNO

Bevkova ulica 20, 5282 Cerkno

Kontaktna oseba: Mojca Sedej Selak

 

Vrtec z desetimi oddelki je lociran v majhnem kraju Cerkno, ki je okrog in okrog obdan s travniki in gozdovi. Otroci iz vrtca imajo le nekaj minut do gozda, zato so se odločili, da se s šolskim letom 2021/22 priključijo Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije in s septembrom 2021 pričnejo z izvajanjem gozdne pedagogike v posameznih oddelkih. V projekt se je vključilo kar 8 oddelkov iz prvega in drugega starostnega obdobja. Ideje črpajo iz različne literature: Gremo mi v gozd!, Inštitut gozdne pedagogike; Priročnik za učenje in igro v gozdu, Gozd eksperimentov; Didaktični programi gozdne pedagogike Gozd eksperimentov; Otroci potrebujejo gozd in iz spletne strani mreže gozdnih vrtec in šol ter tudi FB strani.

Odzivi otrok so zelo pozitivni, saj zelo radi hodijo na sprehode na travnik ali v gozd, saj tam neizmerno uživajo in se sprostijo. V gozdu zelo radi raziskujejo, nabirajo plodove, liste, tipajo stvari, zemljo, kamne in se prosto igrajo z naravnimi materiali. Gozd je spodbudno učno okolje in vir idej za vsa področja kurikuluma, ki jih zlahka prenesemo v naravno okolje. Glavne prednosti tovrstnega dela so, da čas preživijo v naravi, na svežem zraku, hkrati pa je gozd okolje neskončnih možnosti za otroka, saj v njem lahko brezpogojno raziskuje, se igra, sprosti in ga tako doživlja z vsemi čutili.

Načrti za prihodnost so, da se del življenja v vrtcu resnično preseli v naravno okolje. Da bi otroci dnevno obiskovali bližnje travnike in gozd in enkrat tedensko v gozdu preživeli cel dan. Za uresničitev tega cilja bodo vsekakor še naprej sodelovali s starši pri ohranjanju gozdne igralnice v bližnjem gozdu, ki jo vsako pomlad, že nekaj let starši otrok pridno obnavljajo.