Vrtec Čebelica pri OŠ Gabrovka Dole

Gabrovka 30, 1274 Gabrovka

Kontaktna oseba: Vlasta Celestina

Vrtec Čebelica se nahaja na podeželju, v neposredni bližini gozda, kamor zahajajo že vrsto let. Vrtec sestavlja pet skupin, na treh različnih lokacijah. Gozd jim ponuja številne možnosti za raziskovanje, učenje, ustvarjanje, opazovanje, igro in sprostitvene dejavnosti. Dejavnosti z določeno tematiko načrtujejo vnaprej, pogosto pa se porodijo nove ideje za gozdne dejavnosti med opazovanjem otroške igre.

Na začetku šolske leta si vsak otrok izbere drevo, za katerega izbere tudi ime. Vsakič znova se vračajo k drevesom in opazujejo spreminjanje skozi letne čase. Z otroki v gozdu spoznavajo gozdne prebivalce, drevesne vrste, gozdni bonton in ohranjanje narave. Nabirajo različne materiale, ki jih v vrtcu uporabijo za igro in ustvarjanje. Malčki pa se najraje igrajo z vejami, gradijo hiške in s pomočjo domišljije ustvarjajo svoj svet. V gozdu pripravljajo tudi različne dogodke, kot je prihod jeseni, iskanje jajčk velikonočnega zajca, škratov ali zaklada. V jesenskem času pa je največji užitek kotaljenje po odpadlem listju.

Edino težavo jim predstavljajo klopi, s tem, da so otroci pogosto umazani pa se starši hitro sprijaznijo, saj jih s tem seznanijo že na uvodnem roditeljskem sestanku. Z obiskovanjem gozda bodo nadaljevali tudi v bodoče, saj jih bivanje v gozdu sprošča, napolni z energijo, hkrati pa jim omogoča, da so na svežem zraku in povezani z naravo.