VIZ VRTEC ORMOŽ Z ENOTO VELIKA NEDELJA

Dobravska ulica 13a, 2270 Ormož

Kontaktni osebi: Nataša Grabovac in Natalija Kirič

 

Vrtec Ormož kot tudi enoto Velika Nedelja obdajajo gozdne in travnate površine, kar jim omogoča, da živijo z in v naravi. V Ormožu imajo čudovit mestni park, ki velja za znamenitost njihovega kraja, obenem pa privablja veliko število turistov. V sklopu vrtca so lahko »ponosni na poseben kraj« ki ga imenujejo atrij, v katerem gojijo začimbnice in zelišča, ki jih v mesecu decembru uporabijo za pripravo čajev na njihovi tradicionalni čajanki.

Vrtec Velika Nedelja, katere ustanova je postavljena v središče vasi pa obdaja veliko poljskih površin, travnikov in mlak, ki predstavljajo vir raziskovanja in spoznavanja različnih ekosistemov, pomembnih tako za živali, kot tudi za nas ljudi. V vrtcu skrbijo tudi za zelišča in začimbnice, ki jih gojijo po principu visokih gred.

Vrtec živi filozofijo, da je gozd najboljša in najlepša igralnica. So mnenja, da dejavnosti v sklopu gozdne učne pedagogike stimulirajo otrokov psihosocialni, fizični in kognitivni razvoj. Otroci z bivanjem in raziskovanjem v naravi širijo besedni zaklad, so bolj motivirani za sodelovanje, postanejo bolj pogumni in samozavestnejši pri učenju ter prilagajanju, izražajo več pozitivnih in manj negativnih čustev ter postanejo boljši opazovalci in raziskovalci.

Dejavnosti v naravi krepijo povezanost skupine, obenem pa posamezniku omogočajo, da najde notranji mir.

Z upoštevanjem štirih stopenj tekočega učenja, ki naravno prehajajo druga v drugo, navdih in ideje za raziskovanje narave iščejo tudi pri Josephu Cornellu. Vsaka stopnja obsega naravoslovne dejavnosti, ki jih je preprosto izvajati, so zabavne in intelektualno poživljajoče ter sodelujoče močno pritegnejo. Zaporedje tekočega učenja se začne z dejavnostmi za prebujanje navdušenja, sledi usmeritev pozornosti, nato dejavnosti za neposredno izkušnjo in na zadnji stopnji dejavnosti za deljenje navdiha z drugimi.

Strokovni delavci se zavedajo, da otroci premalo časa preživljajo v naravi. Zato se trudijo, da jim omogočijo čim več takšnih izkušenj in s tem pripomorejo k zdravemu psihofizičnemu razvoju otrok. Pomagajo jim, da se naučijo bolje opazovati v naravi, se preko dejavnosti potopijo v naravni svet, ki na površje prinaša izkušnje in občutja malčkov.

V šolskem letu 2021/22 bo v vrtcu potekal tudi likovni natečaj na temo »Zgodbe narave«, za katerega upajo, da bo potekal na mednarodni ravni in bo postal tradicionalne narave. Narava si zasluži, da jo slavimo, zato pojmo, slikajmo in ustvarjajmo zgodbe narave.