VEČSTOPENJSKA ŠOLA S SLOVENSKIM UČNIM JEZIKOM V ITALIJI – OV PIKAPOLONICA, PEVMA

Ulica Bellaveduta 23/A, 34170 Gorica

Kontaktna oseba: Laura Hvalic

 

OV Pikapolonica se nahaja v vasi Pevma, ki leži na desnem bregu Soče. Obdaja ga veliko zelenja, saj se za njim razteza Pevmski gozd, s katerim meji vrtčevsko dvorišče. Z otroki redno zahajajo v gozd in naravo ter na obrežje reke Soče. Na odprtem imajo otroci možnost, da raziskujejo skozi igro in da se prosto gibajo ob spoštovanju pravil bontona v gozdu in pravil za varnost, za katere se predhodno dogovorijo.

Redni izhodi v gozd so v njihovih načrtovanjih prisotni že nekaj let. Iz leta v leto pa so jim posvetili vse večji delež pozornosti in pomena; odgovarjajo otrokovi osnovni potrebi po gibanju in obenem se v gozdnih dejavnostih naravno vključujejo in prepletajo vsa področja državnih kurikularnih smernic. Pričeli so z opazovalnimi sprehodi, ki so se s časom spremenili v izhode, v katerih imajo otroci aktivnejšo vlogo: raziskujejo, spoznavajo, opazujejo, poslušajo, se učijo in se prosto igrajo. Med izhodi upoštevajo želje otrok, njihove potrebe in interese, včasih pa izvajajo vnaprej načrtovana raziskovanja in dejavnosti. Na osnovi njihovih dognanj in radovednosti načrtujejo dodatne dejavnosti. Sprehodi po gozdnih grebenih so za otroke prava pustolovščina po kateri večkrat sprašujejo. Skupaj se podajo po širših vzpetinah, na katerih se vsak otrok preizkusi, obenem pa spoznava tudi potrebo po vzajemni pomoči. Spoznavajo tudi drevesa, cvetlice, rastline in živali v neposredni okolici; na dvorišču imajo manjše plakate z imeni dreves, v gozdu pa jim večkrat priskoči na pomoč Gozdna straža, s katero sodelujejo že nekaj let.

Starši podpirajo bivanje na prostem in so zagovorniki aktivnega preživljanja časa v naravi in izhodov v gozd. V prihodnosti želijo še dodatno poglobiti znanje na področju gozdne pedagogike, se srečevati z vrtci, ki to že ustaljeno izvajajo.