OŠ TONETA ŠRAJA ALJOŠE, VRTEC NOVA VAS

Nova vas 4b, 1385 Nova vas

Kontaktni osebi: Urška Praznik in Mateja Trontelj Zgonc

 

Njihov vrtec obdaja narava bogata s travniki in gozdovi. Otroci že od najmlajših let, vsakodnevno veliko časa preživijo v naravi in raziskujejo gozd ter travnik. V gozd predvsem najraje zahajajo v vročih poletnih mesecih, ko se lahko skrijejo pod senco velikih dreves.

Z vzgojiteljicami gozd raziskujejo, se o njem pogovarjajo, preučujejo rastline in živali, ki bivajo v njem. Gozd jim ponuja veliko različnega materiala za ustvarjanje in igro. Prostor jim že sam po sebi nudi spodbudno učno okolje, kjer  razvijajo svojo domišljijo. Otroci tako lahkotno gradijo hišice, tekajo po gozdu, iščejo žuželke, plodove, izdelujejo namišljena kurišča in obdelujejo namišljene gredice. Igra vlog v gozdu postane še bolj izrazita. V gozd se radi vračajo vedno znova in znova, saj se počutijo svobodne.

Seveda pa v skladu s tem otroke navajajo, da naravo spoštujejo, da spoštujejo življenjski prostor rastlin in živali ter skrbijo za čisto okolje. Gozd vedno zapustijo z velikim spoštovanjem in hvaležnostjo, da so lahko del tega.