Tik pred začetkom šolskega leta, 28. in 29. avgusta 2018, je na Zgornji Beli in Preddvoru potekal dvodnevni mednarodni seminar Narava in otroci ne poznajo meja, ki se ga je udeležilo več kot 50 pedagoških strokovnih delavcev iz Slovenije in Hrvaške. Osrednji gostji seminarja sta bili Sally York in Bonnie Maggio, škotski strokovnjakinji za poučevanje na prostem, zaposleni pri gozdarski škotski komisiji, znotraj katere vodita organizacijo Outdoor and Woodland Learning Scotland.

Prvi dan je potekal s predstavitvijo dela slovenskih šol in vrtcev, ki so združeni v Mrežo gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Delo je potekalo večji del v gozdu in spoznali smo številne praktične pristope, ki jih uporabljajo pedagoški strokovni delavci za delo v gozdu. Predstavili so se OŠ Simona Jenka Kranj z učiteljicama Natašo Šefer in Nino Primožič, OŠ Toneta Čuferja Jesenice z učiteljico Klavdijo Klinar in vzgojiteljico Tanjo Pongrac, OŠ Šmartno v Tuhinju z učiteljico in socialno pedagoginjo Lučko Drganc, Vrtec Čriček iz Zgornje Bele (OŠ Matija Valjavca Preddvor) z vzgojiteljico Matejo Mušič.

Naslednji dan sta nam Sally York in Bonnie Maggio predstavili Škotski šolski sistem in način poučevanja, ter organizacijo in gradiva, ki jih razvijajo znotraj organizacije Outdoor and Woodland Learning Scotland. Med drugim smo izvedeli, da Škotska vlada močno podpira poučevanje v naravi, saj so z analizami inšpekcijskih nadzorov ugotovili, da otroci, ki obiskujejo gozdne vrtce, boljše napredujejo v šolah. Nadaljevali smo s praktičnimi delavnicami, kjer sta na izviren način prikazali določena področja učenja v naravi.

Udeleženci seminarja so bili navdušeni nad izvedbo seminarja in idejami, ki jih bodo lahko uporabili, tako v šolah, kot v vrtcih.