Pred vami je preprost pripomoček za opazovanje narave, strokovno se imenuje fenološki koledar, kar v bistvu pomeni koledar narave. Strokovnjaki po vsem svetu opazujejo in spremljajo razvoj rastlin in živali, ter njihovo soodvisnost od letnih in sezonskih nihanj. V naravi lahko opazujete različne pojave: prve poganjke, brstenje, olistanje, cvetenje, plodove, jesensko obarvanje listja, prvi pojav mresta. Na primer cvetenje leske označuje obdobje predpomladi, olistanje breze obdobje zgodnje pomladi, olistanje bukve obdobje prave pomladi, cvetenje črnega bezga obdobje zgodnjega poletja, cvetenje lipovca obdobje pravega poletja itd (ARSO, 2015).

V zunanji krog boste vsak mesec narisali tisto, kar bo vsak otrok/učenec opazil v naravi, v manjši notranji krog lahko zabeležite vremenske pojave na dan opazovanja, starejši otroci tudi datum. Lahko se odločite za opazovanja na točno določene dneve, ki imajo v ljudskem izročilu posebno noto, npr. svečnica, velika noč, ledeni možje, mokra Zofka,…in verjamem, da boste prišli do zanimivih ugotovitev.

Nekaj ljudskih modrosti so zbrali tudi mi:

Če listje hitro odleti, vsak naj zime se boji. Kar svečana (februarja) ozeleni, rado se posuši. Če se polž globoko zakoplje, se huda zima prikoplje. Če je svečnica(2.2) zelena, velika noč bo zasnežena. Kakršno vreme Urša(21.10.) prinese, tako se rada jesen in zima obnese. Kadar Martin (11.11.) oblake preganja, nestanovitna se zima oznanja. Če se zgodaj selijo ptiči, bo huda zima ob božiči. Sončen je april in suh, bo maj za lepo vreme gluh.

Želim vam radovedno opazovanje narave,v bližini vrtca ali šole!

Vir: ARSO 2015. Fenologija v Sloveniji

Kartončki so oblikovani tako, da so z ene strani oblikovani in ilustrirani, druga stran pa je prazna in namenjena vašim opazovanjem. Kartončke lahko naročite na: natalija.gyorek@kks-kamnik.si

Najmanjše možno naročilo so 3 kosi.

Cena do 5 naročenih kosov je 2,50 EUR na kos.

Cena od 5 -20 naročenih kosov je 2,30 EUR na kos.

Cena nad 20 naročenih kosov je 2,10 EUR na kos.