JVIZ OŠ Franja Goloba Prevalje, Enota Vrtec Prevalje

Polje 4, 2391 Prevalje

Kontaktna oseba: Vesna Kovačec

 Vrtec Prevalje stoji na obrobju mesta, obdajajo ga travniki, polja in njive. V neposredni bližini je gozd, kamor že leta zahajajo generacije otrok po nove izkušnje, dogodivščine in znanja. Dislocirana enota Vrtec Leše pa se nahaja na podeželju, njihove dejavnosti večino časa potekajo v naravi.

Otroštvo današnjih otrok je drugačno, preveč časa preživijo doma pred računalniki, TV sprejemniki … Ravno to obdobje pa je najpomembnejše. Če jim strokovni delavci damo priložnosti, da cenijo, občudujejo naravo, bodo to negovali tudi naprej.

Otroci so že spoznali gozdni bonton, drevesa, plodove, gozdne živali, raziskovali so z lupami (opazovanje drobnih živali, rastlin), nabrali naravni material, s katerim so ustvarjali, premagovali naravne ovire, izdelali glasbene instrumente iz naravnega materiala, čutno spoznavali gozd (poslušanje, prepoznavanje zvokov, vonjanje, dotikanje skorje, mahu …), izdelali hišice za gozdne vile in škrate, peli pesmi in prisluhnili pravljici pod krošnjo dreves. Letos bo rdeča nit praznovanje rojstnih dni: iskanje »gozdne vile« oz. »škrata«, katerega bo slavljenec odnesel domov kot darilo. Seveda ga bo potrebno najprej najti. Izdelali bodo markacije z nalogami, ki jih bodo vodile do mesta s skritim zakladom.

Novo šolsko leto je lahko tudi nov začetek, nov izziv, zato se v šol. letu 2020/2021 Vrtec Prevalje vključuje v mrežo s 7 skupinami 2. starostnega obdobja, da znanje nadgradimo in še bolj poglobljeno delujemo na tem področju. Saj vemo – v gozdu se umirimo in smo preprosto srečni!