Vrtec Postojna

Cesta na Kremenco 4, 6230 Postojna

Kontaktna oseba: Tanja Geržina

V Vrtcu Postojna že dlje časa izvajajo aktivnosti v bližnjih gozdovih, pri tem so ustvarili tudi gozdno igralnico in Pot pastirčka Jakoba.

Gozdno igralnico so otroci takoj vzeli za svojo. Vanjo prinašajo le naravni material, igrač in drugega umetnega materiala ne uporabljajo, še manj pa pogrešajo. Otroci v gozdu ves čas delujejo umirjeno, med njimi je moč opaziti več sodelovanja in dogovarjanja. Naravno okolje pri njih spodbuja ustvarjalnost in domišljijo, aktivnosti v naravi  pripomorejo tudi k pozitivnemu vedenju in čustvovanju otrok. V naravi se namreč sprostijo, umirijo in jo spoznavajo v vsej njeni raznolikosti. Opažajo, da je prisotne veliko simbolne igre, pa tudi pri usmerjenih dejavnostih sodelujejo bolj aktivno. V gozdni igralnici se veja hitro spremeni v ribiško palico, mikrofon ali konjička, kamen je lahko odličen glasbeni instrument. Pod lubjem najdejo črve, gosenice in mravlje, katerih gibanje lahko opazujejo neskončno dolgo. Pozimi skrbijo za ptice in druge gozdne živali, poleti jim gozdna igralnica nudi hlad in senco.

Pot pastirčka Jakoba je s sodelovanjem staršev in nekaterih sodelavk zaživela junija 2018. Ideje je iz papirja v realnost spravil gospod Janez Žakelj, Tevžev ata iz njihove skupine “Želodki”. K projektu je z idejami pristopila tudi pomočnica Vida Pavlin. Ob poti so postavljene ovire, ki jih premagujejo, plezajo po skalah, spoznavajo drevesa in gozdne prebivalce, opazujejo mravljišča in poslušajo ptičje petje. Pri veliki stari smreki se igrajo, na jasi nad Velikim otokom skozi ‘okno’ pogledajo še Nanos in vas Šmihel pod Nanosom, kjer je dom pastirčka Jakoba. Na tej poti skozi pripovedovanje pričarajo otrokom delček Jakobovega otroštva in jim tako omogočijo istovetenje z njim in njegovo bistroumnostjo, po kateri je poznan še danes.

Zato lepo vabljeni, da obiščete Pot pastirčka Jakoba, ter se sprostite in spočijete v osrčju gozdov nad Postojnsko jamo.