OŠ ŽIROVNICA

Zabreznica 4, 4274 Žirovnica

Kontaktna oseba: Irena Bohinec

Gozdno pedagogiko so bolj načrtno začeli izvajati v šolskem letu 2020/21 in sicer v obeh prvih razredih. Od takrat naprej imajo enkrat na teden pouk v gozdu.

V avgustu 2020 sta se dve učiteljici udeležili seminarja Mreže gozdnih vrtcev in šol – dobili sva veliko idej in uporabnega gradiva, kar jim je pri izvajanju gozdnih dni v pomoč.

Odzivi otrok so odlični. Vsak teden komaj čakajo na gozdni dan. Starši radi vidijo, da njihovi otroci preživljajo čas na prostem, ob pravi spontani igri v gozdu in se zraven še kaj  naučijo.

Na gozdnem dnevu izvajajo naslednje dejavnosti: gibanje, opazovanje in delo v naravi, sprostitev, obravnava učne snovi, prosta igra.

Kratek povzetek gozdnih dni:

V letošnjem šolskem letu imamo s prvošolčki en dan v tednu pouk v gozdu.

Takoj po malici vzamemo “sedalke”, sadje, kakšen pripomoček za učenje in se odpravimo v Reber.

V “našem” prijetnem borovem gozdičku smo celo dopoldne. Najprej imamo jutranji krog. Skupaj pozdravimo naravo okoli nas – drevesa, travo, ptice in druge živali, hribe, gore, sonce… Povemo, če smo kaj zanimivega počeli prejšnji dan. Nato pa sledijo različne dejavnosti.

Opazujemo, poslušamo in raziskujemo naravo, računamo s kamenčki, iščemo dolge in kratke palice, pojemo, poslušamo pravljice in se mnogo drugega.

Vmes se seveda tudi igramo in to po svoje, kot nam je všeč. Zlahka najdemo kaj zanimivega, nikoli nam ni dolgčas.

Učenje v naravi je sproščeno, brez slabe volje, otroci so motivirani. Vedno, ko smo v gozdu, se imamo lepo.

Učiteljice smo sprva mislile, da bo voditi učni proces na prostem težje kot v razredu, pa ni tako. Dejavnosti stečejo same od sebe, če se dobro pripraviš. Otroci so zelo aktivni in se z veseljem učijo. Tudi me uživamo in se trudimo, da noben šolski teden ne mine brez gozdnega dne.

V razredu je vprašanje: “A gremo danes v gozd?”, kar pogosto. Nas, učiteljice, to vedno znova razveseli in nam pogreje srce, saj to pomeni, da delamo dobro.