OŠ ŠTORE – VRTEC LIPA

Ulica Cvetke Jerin 5

3220 Štore

Kontakta oseba: Valentina Jurko

Vrtec Lipa je, kot že samo ime pove, dobilo ime po mogočnem drevesu lipa. Vrtec deluje na dveh lokacijah, v strnjenem naselju Štore in hribovski vasici Kompole. Njihovo igrišče krasi ogromna lipa, ki je tudi zaščitni znak vrtca. Lipa nudi zatočišče številnim drobnim in večjim živalim, otrokom pa velik prostor za igro. V pomladnih mesecih pod njo opazujejo življenje drobnih žuželk, vonjajo njene plodove, v poletnih mesecih jim nudi zaščito pred soncem in hladno senco. Jesenski listki postanejo njihova čutna pot, sredstvo za razgibavanje ali velik kup listja, ki ga veter vrtinči po zraku. Pozimi izdelajo pogače, ki jih obesijo na njene veje, v ptičjo hišico pa natrosijo semen. Vsakodnevno preštevajo in opazujejo lačne ptičke, ki čakajo na toplejše dni. Otroci so tako vsakodnevno povezani z naravo, novim življenjem in spreminjanjem.

Tik ob vrtcu Lipa jih gozd kar vabi na izkustveno učenje. Vzgojiteljice strmijo k temu, da otrokom omogočijo čim več stika z naravo, saj ta hkrati stimulira vse čute in vzbuja v otrocih veliko radovednosti. Otroci so nad aktivnostmi navdušeni, notranje motivirani, pri igri z naravnim materialom pa umirjeni in manj konfliktni. Gozdne aktivnosti velikokrat povezujejo s skrivnostnim življenjem palčkov in prav palčki so tisti, ki poskrbijo za različne raziskovalne izzive. Izhajajo iz dejstva, da je narava največja učiteljica in to jim bližina razgibanega gozda omogoča.

Gozdno pedagogiko načrtno izvajajo že tretje leto. Strokovne delavke so se udeležile kvalitetnega izobraževanja v okviru projekta Munera 3, Gozdna pedagogika 1 in 2, ter prinesle ogromno idej in novih pristopov pri vzgojnem delu. Svoje znanje želijo še izboljšati in poglobiti, zato se vključujejo v Mrežo gozdnih vrtcev in šol Slovenije ter se sodelovanja zelo veselijo.