CENTER JANEZA LEVCA LJUBLJANA, OE OŠPP DEČKOVA

Dečkova 1b, 1000 Ljubljana

Kontaktna oseba: Barbara Jerina

Pripravljajo različne dejavnosti gozdne pedagogike:

  • Interesne dejavnosti, ki se izvajajo izključno v naravnem okolju. Za starejše učence že sedmo leto izvajajo interesno dejavnost Pohodništvo, ki je morda bolj preživljanje prostega časa v naravi, kjer se sprostijo, razgibajo, igrajo in raziskujejo. Med mladostniki je dejavnost dobro sprejeta in vedno znova z veseljem čakajo na nov pohod. Vsako leto pridobijo tudi nove člane.
  • Za prvo triado so v šolskem letu 2019/20 začeli z interesno dejavnostjo Gozdne igralne urice, ki jih izvajajo bodisi v bližnji okolici šole ali pa se odpeljejo v gozd in tam preživijo popoldne.
  • V podaljšanem bivanju izkoristijo velik šolski vrt in del programa izvajajo tam.
  • Ustanovili so aktiv za gozdno pedagogiko. Pri tem želijo spodbuditi čim več kolegov in kolegic, da delajo po načelih gozdne pedagogike.
  • Načrtujejo pripravo tedna gozdne pedagogike.

Za vključitev gozdne pedagogike v vzgojno izobraževalno delo so se odločili, ker verjamejo, da so danes otroci premalo v naravnem okolju in da potrebujejo gibanje, druženje in sprostitev od vsakodnevnega šolskega dela v učilnicah, ki je pogosto stresno, prezahtevno in »nenaravno«. Narava je najbolj zanimiva, pisana in pestra učilnica in tudi vir duševnega zdravja. Vse to je še bolj pomembno za otroke, ki obiskujejo njihov zavod.