Učenci bodo navdušeni nad matematično uro v gozdu. Podrobno predstavljamo Sračji rop, gozdno idejo, ki smo si jo izposodili od Gozdoljuba, ki ga izvajajo na OŠ Ivana Groharja v Škofji Loki. Lov za pobeglimi srakami, ki so iz gozdne banke odnesle zlate palice in kovance, bo v otrocih prebudil pravo detektivsko žilico. Skupaj lahko izdelate matematične pasti, v katere boste ulovili srake s svojimi odprtimi kljuni ter tako spoznali matematični znak za večje in manjše. S pomočjo Sračjega ropa bodo učenci osvojili tudi števila do 9 in seštevali.

Detektiv volk, njegov detektivski pomočnik zajček in lisica so se vrnili iz detektivske šole in tokrat jih skupaj z učenci čaka reševanje nove uganke. Volk jim sporoči, da je nekdo oropal gozdno banko!

Po krajši uvodni lutkovni predstavi najprej najdemo svetleče kovančke, nato poiščemo zlate detektivske barvice in na koncu izdelamo matematične pasti, v katere bomo ujeli srake. Vsak učenec dobi past, na kateri so na levi strani nalepljene zlate in srebrne palice. Prešteje posamezne palice in izračuna skupno število vseh palic, nato pa mu zajček pove, ali naj na levo stran napiše večjo ali manjšo številko od števila palic. Otrokom razdelimo pasti različnih težavnosti glede na njihove potrebe in sposobnosti.

Nato se podamo čez travnike v gozd, pri čemer sledimo zlatim palicam in kovancem različnih velikosti. Ko se sled konča, zberemo kovance in palice posameznih velikosti ter jih skupaj preštejemo.

Nastavimo pasti za srake ter odhitimo v gozd, kjer iščemo sračje kljunčke v obliki znaka več oz. manj. Vsak učenec naenkrat lovi le po eno srako, ko pa jo ujame v past, to past izpraznimo in steče po novo. Učiteljice sproti pregledujejo, če so srake obrnjene v pravo smer – v nasprotnem primeru odletijo nazaj proti gozdu.

Ko smo ulovili vse srake, policist volk pokliče specialno gozdno policijo in jim pove, da so našli zlato in polovili srake. Policisti otrokom v zahvalo podarijo kos srebra, ki ga morajo učenci poiskati v gozdu. V srebrni škatlici se skriva za vsakega učenca majhna čokoladica.

Trajanje: s potjo do gozda dve šolski uri

Vir: Gozdoljub, Mojca in Katarina, OŠ Ivana Groharja Škofja Loka

Učenje matematike na zabaven način pri uricah Gozdoljuba (foto Katarina Podrekar).