Dnevi dejavnosti v osnovnih šolah

Delavnice v okviru naravoslovnih, tehniških, kulturnih in športnih izvajamo za učence vseh razredov osnovne šole in jih prilagodimo glede na starost otrok. Potekajo na travniku, v parku ali gozdu v okolici šole. Skupno delavnice trajajo do 4 šolske ure s praktičnim in izkustvenim delom ter odmorom za malico. Vsebinsko se delavnice navezujejo ali prepletajo glede na učno snov ter zanimanje otrok.

1. NARAVOSLOVNI DAN /NARAVOSLOVNO – ŠPORTNI DAN /NARAVOSLOVNO – TEHNIŠKI DAN

GOZDNA EKSPEDICIJA

Ali ste že preizkusili izziv radovednosti Leonarda da Vincija? S pomočjo tega izziva bomo skupaj odkrivali skrivnosti gozda. Pridružili se bomo raziskovalni odpravi gozdarjev, zoologov, geologov, botanikov, kartografov in drugih strokovnjakov, ki preiščejo vsako ped gozda in na koncu na vsako vprašanje najdejo pravi odgovor.

BIOBLITZ - TRAVNIK

Pestrost naših travnikov je čudovita. Skupaj se podajmo na raziskovanje travniških rastlin in živali, jih primerjajmo, razvrščajmo in ustvarjajmo z njihovo pomočjo. Barvitost naravoslovnega dne bo zagotovljena.

VODNI DETEKTIVI

Kje vse se skriva voda v naravi, kaj vse se skriva v vodi in kakšna je voda? Skupaj se bomo podali na detektivsko raziskovanje vode v vseh oblikah in agregatnih stanjih, ugotavljali njeno čistost, življenje v vodi ter njene neverjetne lastnosti.

MINEKRAFT PRIROČNIK O GOZDU

Tokrat se je Minekraftov junak podal v gozd, a potrebuje priročnik za preživetje v naravi. Pomagali mu bomo ugotoviti, kako uspešno zgraditi zavetje, poiskati hrano in vodo, zakuriti ogenj ter se zavarovati pred divjimi zvermi. Novo znanje bomo uporabili za zanimive in izvirne graditeljske projekte!

V GOZD PO ZDRAVJE IN MODROST

K posameznikovemu dobremu počutju in zdravju lahko veliko prispeva pristen stik z naravo. Ampak ali sploh še vemo, kaj so to naravne oblike gibanja? Vsekakor bomo uživali ob realnih izzivih, ki jih ponujajo gozdna površina in sestavni deli gozda.

DIVJA BRATA KRATT: PREOBLEKA BITIJ

Tokrat sta divja brata Kratt svoje preobleke bitij posodila otrokom. Domišljija ima prosto pot, enkratna gozdna dogodivščina pa okrepi poznavanje živalskih lastnosti, otroške čute ter ustvarjalnost. Spoznavali bomo različne živali, njihove lastnosti, način prehranjevanja, zvoke oglašanja, idr. Ter se hkrati urili v predstavljanju lastnih in tujih značajskih lastnosti.

2. TEHNIŠKI DAN

VREME

Vreme je ‘in’, vremensko napoved gledajo mame in očetje, babice in dedki, strici in tete, zato se bomo naučili napovedovati vreme na gozdni način. Izdelali bomo preprost določevalni ključ za opazovanje oblakov, se naučili izmeriti temperaturo, opazovati spreminjanje vremena glede na letne čase, pa še na izdelavo gozdnih vetrnih igrač ne bomo pozabili.

PRAKTIČNA UPORABA ORIENTACIJSKIH PRIPOMOČKOV V NARAVI

Ali mah res raste na severni strani drevesnih debel? Ali kompas v gozdu sploh deluje? Skupaj se bomo izgubili in s pomočjo praktičnih pripomočkov za orientacijo v naravi našli pot iz gozda.

HITER, HITREJŠI ALI NAJHITREJŠI POTOK?

Podali se bomo na igrivo raziskovanje vodnih teles, kot so reke, potoki, hudourniki, idr. Kdo je hitrejši, potok ali mi? Preko raziskovanja in gibanja bomo spoznavali, kaj vse potrebujemo za merjenje hitrosti in kako jo izračunamo.

V GOZDU NI ODPADKOV!

Ali gozdni prebivalci potrebujejo smetnjake, smetarje ali smetišče? Zabavne in poučne aktivnosti gozdne pedagogike bodo otrokom na primeru gozda pojasnile pojme, kot so odpadki, recikliranje, trajnost / vzdržnost ter varovanje okolja.

SONČNA URA

Kdo prižiga in ugaša dan? Zakaj ljudje merimo čas in kdo je izumil prvo uro? Vse to in še več bomo raziskali ter preizkusili spretnost in skupinsko sodelovanje pri izdelavi prave gozdne sončne ure.

GOZDNI POŽAR

Kaj vse lahko v gozdu zagori in kako požar pogasiti? Simulirali bomo požar v gozdu, postali gozdni gasilci in se naučili, kako varujemo gozdove pred požari!

3. KULTURNI DAN

NAROBE GOZDNE PRAVLJICE

V gozdu že od nekdaj živijo pravljice, govoreče živali in druga pravljična bitja. Tak gozd je tudi blizu vaše šole in čisto poln življenja nas bo z zgodbami zagotovo očaral. Vabimo vas, da skupaj prisluhnemo zgodbam, vstopimo v gozdne pravljice in jim dodamo ščepec lastnih dogodivščin. Konec je vedno presenetljiv.

GOZDNA MATEMATIKA in GOZDNA ABECEDA

Učenje matematike in abecede z gibanjem in igro je zelo zabavno. Pridružite se nam pri poučnem sestavljanju računov iz kamenčkov, vej in gozdnih plodov, preučevanju simetrije in oblik ali matematičnem lovu za zakladom. Pri računanju in iskanju črk pa nam bodo pomagala tudi drevesa in gozdne živali!

GOZDNA GLASBILA IN ZVOKI

Mogoče veste, da v gozdu ni nikoli popolne tišine. Z igrivimi aktivnostmi bomo preizkusili naše čutilo – sluh in gradili zaupanje in sodelovanje, poskušali najti pet gozdnih skrivnosti, peljali gozdno palico na glasbeni sprehod in pri tem izdelali zvočni zemljevid, spoznali preprosta gozdna glasbila in se naučili PRAKRIK.

4. ŠPORTNO TEHNIŠKI DAN

GOZDNA OLIMPIJADA

Tudi živali v gozdu prirejajo olimpijado. Ali vas zanima, kako poteka in katere živali so najhitrejše, najbolj gibčne in katere hodijo neslišno? Zabavna in poučna gozdna olimpijada bo navdušila otroke in izvabila iz njih sodelovanje, pogajanje in željo po znanju. Seveda bomo na koncu vsi zmagovalci.

HITRI POTOK

Podali se bomo na igrivo raziskovanje vodnih teles, kot so reke, potoki, hudourniki, idr. Kdo je hitrejši, potok ali mi? Preko raziskovanja in gibanja bomo spoznavali, kaj vse potrebujemo za merjenje hitrosti in kako jo izračunamo.

GOZDNI POŽAR

Kaj vse lahko v gozdu zagori in kako požar pogasiti? Postanimo gozdni gasilci in pomagajmo varovati gozdove pred požari!

Background
Želite biti obveščeni o dogodkih in seminarjih? PRIJAVITE SE!